Se pare că laptele pe bază de plante a izbucnit în viețile noastre împreună cu tendințele de alimentație sănătoasă. Dar grecii și romanii antici au băut o băutură făcută din leguminoase, iar laptele de migdale este menționat în tratatele culinare medievale. Mulți păstrători de post înlocuiesc laptele animal cu lapte de ovăz sau de migdale. Vă spunem ce să căutați atunci când alegeți.
Cum alegi laptele pe bază de plante?
Alegerea acestui produs trebuie abordată și mai atent decât alegerea laptelui simplu. Mulți li se pare că prezența termenilor „legume” și „fără lactate” pe ambalaj garantează deja o dietă sănătoasă, dar nu este întotdeauna cazul. La ce este important să acordați atenție atunci când studiați compoziția produsului din magazin?
- Scurtă listă de ingrediente. Un produs pe bază de plante care este făcut din lapte, apă și sare de mare este un exemplu de compoziție ideală. Dar este clar că acest lucru nu este suficient pentru depozitarea pe raftul unui supermarket, așa că adăugarea a unul sau doi conservanți siguri este acceptabilă.
- Fara zahar adaugat. Dacă alegeți laptele vegetal ca alternativă mai sănătoasă la laptele de vacă, atunci prezența zahărului în acesta anulează beneficiile. Determină chiar și creșterea în greutate. Apropo, migdalele și ovăzul în sine au un gust dulceag.
- Fără caragenan. Această substanță este folosită ca emulgator, care este adesea adăugat în laptele vegetal. Există dovezi că caragenanul crește inflamația și exacerbează bolile gastrointestinale. În plus, adăugarea acestuia poate schimba organolepticul și chiar gustul produsului – consumatorii pretențioși vor observa acest lucru. Cu sortimentul bogat de lapte de astăzi pe bază de plante, este foarte posibil să alegeți un produs fără zahăr și cu o compoziție acceptabilă.
In this article: