Connect with us

Lifestyle

Dar tu știi cât de utilă este cafeaua?

O ceașcă de cafea dimineața poate oferi mult mai mult decât o explozie de energie. Conform rezultatelor cercetărilor, băutura revigorantă atât de îndrăgită de mulți previne apariția și dezvoltarea unui număr de boli: de la diabet până la afecțiuni hepatice.

Tradiția de a bea cafea datează de secole în urmă. În Anglia secolului al XVII-lea, popularitatea cafelei era atât de mare încât cafenelele s-au deschis peste tot. Se numeau „Penny Universities”, deoarece pentru o monedă mică vizitatorul primea atât o ceașcă de cafea, cât și plăcerea unei conversații intelectuale.

Acum consumul de cafea a crescut la 400 de miliarde de cești pe an, această băutură a devenit cea mai populară. Dar ce îl face atât de special?

Numărul de calorii

O ceașcă obișnuită de cafea neagră fără lapte și zahăr cântărește doar două calorii. Cu lapte și zahăr, desigur, mai mult.

Antioxidanți

Cafeaua este sursa numărul unu de antioxidanți din America, potrivit cercetărilor de la Universitatea din Scranton. Joe Vinson, Ph.D. și autorul principal al studiului, spune că „Americanii obțin mai mulți antioxidanți din cafea decât din orice altă sursă alimentară. Nimic altceva nu se compară cu el.”

Cu toate acestea, cercetătorii îndeamnă la moderație: doar una sau două cești de cafea pe zi pot fi benefice. Interesant este că cafeaua cu cofeină și cea fără cofeină conțin aproximativ aceeași cantitate de antioxidanți.

Cafeaua poate proteja împotriva diabetului de tip II

Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că consumul de cafea crește nivelurile plasmatice ale unei proteine ​​care leagă hormonii sexuali (SHBG). SHBG controlează activitatea biologică a hormonilor sexuali din organism (testosteron și estrogen) care joacă un rol în dezvoltarea diabetului de tip II.

Dr. Semin Yul, unul dintre autorii studiului, consideră că există o relație inversă între consumul de cafea și riscul de a dezvolta diabet de tip II.

Cafeaua reduce riscul de cancer la ficat

Cercetătorii italieni au descoperit că consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat cu 40%. În plus, unele rezultate sugerează că dacă bei trei căni pe zi, riscul tău este redus cu mai mult de 50%.

Autorul principal al studiului, dr. Carlo La Vecchia, de la Institutul Mario Negri de Cercetare Farmacologică din Milano, a declarat că „studiul nostru confirmă afirmațiile anterioare conform cărora cafeaua este bună pentru sănătate și, în special, pentru ficat”.

Citește alte articole