Mulți dintre noi nu își pot imagina o zi fără cafea. Această băutură își datorează popularitatea nu numai gustului său plăcut, ci și gloriei unui tonic natural. De ce este cafeaua revigorantă? Să ne dăm seama!
Cofeina alcaloidă naturală din băutură are proprietatea de a bloca neuronii creierului care sunt în mod normal rezervați pentru adenozină, molecule care inhibă procesele de excitare ale creierului și creează o senzație de oboseală. Acesta este motivul pentru care persoanele care au grijă de beau cafea rar suferă de tulburări parțiale de somn dacă iau cofeină seara.
Totuși, la băutorii obișnuiți de cafea, așa cum au stabilit cercetătorii de la universitățile din Bristol, Munster și Würzburg în timpul experimentelor pe un grup de aproape 380 de voluntari, acest efect dispare în timp: organismul se adaptează la băutură și produce receptori suplimentari. Dar merită ca efectul cofeinei să slăbească puțin (de exemplu, în timpul somnului de noapte), deoarece receptorii blocați anterior sunt eliberați din nou. De aceea, băutorii de cafea tind să se simtă mai obosiți și copleșiți dimineața decât alți oameni: suferă de o formă ușoară de sevraj.
Efectul cafelei este foarte individual. Recent, oamenii de știință din Zurich au descoperit câteva caracteristici interesante:
- Cafeaua nu funcționează pentru toată lumea – aproximativ 8% dintre subiecții care aveau un anumit tip de receptor de legare a cofeinei nu au reacționat deloc la acesta.
- La unii subiecți cu un anumit genotip, consumul de cafea a provocat o stare de teamă. Profesorul Katharina Domschke, specialist în stres din Würzburg, a explicat acest lucru spunând că în astfel de cazuri organismul pare să „confunda” efectul băuturii cu o reacție la pericol, în urma căreia unele persoane pot chiar intra în panică. În timp, această caracteristică genetică slăbește pe măsură ce organismul se obișnuiește cu cofeină.
- După cum sa dovedit, uneori cafeaua ajută… să adormi. Acest lucru se poate întâmpla atunci când o persoană are probleme cu somnul din cauza tensiunii arteriale prea scăzute. În acest caz, cafeaua readuce tensiunea arterială la normal și astfel te poate ajuta să adormi.
Iată câteva fapte în favoarea acestei băuturi revigorante:
- Sursă bună de antioxidanți.
- Ajută să facă față stresului.
- 1 ceașcă de cafea pe zi reduce semnificativ riscul apariției diverselor boli: ficatul, boala Alzheimer, cancerul de piele și chiar diabetul.
Este de remarcat faptul că nu consumul de cafea poate dăuna sănătății, ci supradozajul și abuzul acesteia.