Connect with us

Lifestyle

Dieta ketogenică: ce este aceasta

Ce este dieta ketogenică 

Macronutrienții din dieta ketogenică sunt împărțiți în aproximativ 55% până la 60% grăsimi, 30% până la 35% proteine și 5% până la 10% carbohidrați. Mai exact, într-o dietă de 2.000 kcal pe zi, carbohidrații au o cantitate de până la 20- 50 g pe zi.

Russel Wilder a folosit pentru prima dată dieta ketogenă pentru a trata epilepsia în 1921. De asemenea, a inventat termenul „dietă ketogenă”. Timp de aproape un deceniu, dieta ketogenă s-a bucurat de un loc în lumea medicală ca dietă terapeutică pentru epilepsia pediatrică și a fost utilizată pe scară largă până când popularitatea sa a încetat odată cu introducerea agenților antiepileptici. Revenirea dietei ketogenice ca plan alimentar este un concept relativ nou, care s-a dovedit a fi destul de eficient, cel puțin pe termen scurt.

Numele dietei explică modul în care aceasta funcționează. Ketogeneza este procesul natural prin care organismul creează ketoni la nivelul ficatului. Acești ketoni reprezintă o sursă de energie care poate fi de folos atunci când nivelul de zahăr din sânge scade.

Alimente permise în dieta ketogenică

Deoarece dieta ketogenică sau dieta keto are un necesar atât de mare de grăsimi, cei care urmează acest plan alimentar trebuie să consume grăsimi la fiecare masă. Într-o dietă zilnică de 2.000 de calorii, aceasta ar putea arăta astfel: 165 de grame de grăsimi, 40 de grame de carbohidrați și 75 de grame de proteine. Cu toate acestea, raportul exact depinde de nevoile particulare.

Unele grăsimi nesaturate sănătoase sunt permise în dieta keto – cum ar fi nucile (migdale, alune), semințele, avocado, tofu și uleiul de măsline. Dar grăsimile saturate din uleiuri, precum uleiul de palmier, uleiul de nucă de cocos, untură, unt și unt de cacao sunt încurajate în cantități mari.

Proteinele fac parte din dieta ketogenică, dar de obicei nu se face distincție între alimentele proteice slabe și sursele de proteine bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea de vită, de porc și slănina.

Dar fructele și legumele? Toate fructele sunt bogate în carbohidrați, dar poți consuma anumite fructe (de obicei fructe de pădure) în porții mici. Legumele (de asemenea, bogate în carbohidrați) sunt limitate la legume cu frunze verzi (cum ar fi varză, spanac), conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, sparanghel, ardei gras, ceapă, usturoi, ciuperci, castraveți, țelină și dovlecei de vară. O cană de broccoli tocat are aproximativ șase carbohidrați.

3 rețete de deserturi gustoase potrivite celor care urmează dieta ketogenică

Citește alte articole