Lifestyle

Este posibil să trăiești fără vitamine?

Vitaminele (suplimentele nutritive) sunt promovate la fiecare pas ca suplimente ale dietei. Sunt super-disponibile: un farmacist eliberează vitamine fără prescripție medicală. Sfera lor de influență a depășit de mult farmaciile, ajungând la ghișeele magazinelor obișnuite și la chioșcurile benzinăriilor. Dar este cu adevărat asta de care are nevoie cu disperare corpul nostru? Sau ni se impune doar voința altcuiva?

Fără îndoială, corpul uman nu poate produce vitamine pe cont propriu – o substanță atât de complexă este pur și simplu dincolo de puterea sa. Dar fără vitamine, nicăieri: pentru ca organismul să funcționeze corect, este necesară o cantitate mare din ele. De unde să obțineți vitamine? Din mâncare, vei spune, și vei avea dreptate. Dar dacă faci sport? Sau fumezi și consumi alcool, Doamne ferește? Atunci veți avea nevoie de mult mai multe vitamine decât puteți obține din alimente obișnuite.

Se crede că, dacă o persoană este afectată de boli ale tractului gastrointestinal și ficatului, este pur și simplu necesar să ia vitamine sintetice. Dar nu fiecare dintre ele poate fi înregistrat cu încredere în categoria medicamentelor, deoarece corpul uman este complex – este posibil să nu absoarbă o vitamină artificială. Și o supradoză de vitamine, de exemplu, A sau D, va dăuna întregului organism.

Toate aceste vitamine, din care izbucnesc vitrinele farmaciilor moderne, sunt create în laboratoare speciale. Dar oricât de mult îmbogățesc oamenii de știință componenta chimică a vitaminelor, compușii artificiali nu îi vor înlocui niciodată pe cei naturali. Nivelul molecular al vitaminelor naturale poate fi de invidiat – au o biodisponibilitate crescuta, ceea ce garanteaza o prelucrare usoara de catre organism. Dar dacă încă iei vitamine artificiale, atunci rezistă tentației de a le lua tot timpul anului: poți lipsi cu ușurință organismul nostru fragil de capacitatea unică de a absorbi corect substanțele naturale.

Pentru caracteristicile corpului uman, cele mai potrivite sunt vitaminele naturale, care sunt reprezentate într-un sortiment bogat de fructe și legume. Cele care cresc la latitudinile tale vor fi deosebit de bine absorbite, deoarece organismul este mai obișnuit cu ele. Odată cu apariția vremii reci, puteți apela la culturi de rădăcină (morcovi, sfeclă, țelină, pătrunjel) pentru ajutor. Acestea vor asigura completarea vitaminei C.

Cel mai important indicator al deficitului de vitamine este senzația constantă de foame și nevoia de gustări regulate. Astfel, organismul vă semnalează că este timpul să compensați deficitul rezultat. În același timp, grăsimile, proteinele și carbohidrații, din care avem din abundență, încep să provoace probleme organismului. Sunt atât de multe încât încep să ne încarce cu calorii „goale”, crescându-ne treptat greutatea corporală.

Daca iti este teama ca vitaminele sintetice iti vor dauna organismului, si vrei sa te multumesti doar cu cele naturale, atunci va trebui sa faci cateva sacrificii. Alimentele foarte procesate (conserve), precum și făina și orezul, vor trebui excluse complet din dietă – rafinamentul lor implică absența unei game întregi de substanțe utile.

Citește alte articole

Copyright © 2023 SMI.MD