Ghimbirul este un superaliment puternic cu proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene. Atât proaspăt, cât și măcinat, acest condiment oriental este un adevărat depozit de vitamine și microelemente, iar în lupta împotriva bolilor infecțioase și răcelii, este pur și simplu un ingredient indispensabil. În același timp, s-a dovedit că este mult mai util în formă proaspătă decât în formă uscată. Perioada de valabilitate a rădăcinii de ghimbir variază de la o lună la doi ani, în funcție de modul în care o depozitați. Vă spunem cum să păstrați proprietățile benefice ale superalimentului miraculos acasă cât mai mult timp posibil.
PROASPĂT
Înainte de a cumpăra ghimbir, acordați atenție aspectului său: rădăcina trebuie să fie netedă, tare, pielea este subțire, fără riduri adânci și fibre puternic proeminente. Tuberculii de grosime medie, de regulă, sunt cei mai tineri și mai proaspeți – și alegeți-i. Locul ideal pentru ghimbir proaspăt este frigiderul. Într-o pungă specială impermeabilă cu clemă, va rezista până la trei săptămâni.
Dacă nu există o pungă de mâncare la îndemână, o vor înlocui un prosop de hârtie și o pungă. Pentru a face acest lucru, înfășurați ghimbirul nedecojit într-un prosop, fără a lăsa zone deschise, apoi puneți-l într-o pungă de hârtie, după ce ați eliberat tot aerul din acesta. În această formă, cultura rădăcină va rămâne câteva săptămâni.
O altă modalitate este să puneți ghimbirul proaspăt curățat într-un borcan cu alcool (vodca și sherry sunt deosebit de solicitate în acest caz). Puteți folosi și sake, oțet de orez sau vin de orez, dar primele două variante sunt mai de preferat – vodca și sherry modifică cel puțin gustul și aroma ghimbirului și îi afectează proprietățile benefice, păstrându-le timp de 2-3 luni.
Uscat
O pungă ambalată cu grijă de condimente uscat poate fi păstrată pe ușa frigiderului sau într-un dulap de bucătărie unde razele soarelui nu pătrund. În acest caz, își va păstra proprietățile timp de până la doi ani.
Dat prin râșniță
Într-un recipient închis ermetic, rădăcina de ghimbir pudră va rezista până la șase luni. Trebuie păstrat la temperatura camerei și deschis numai înainte de utilizare.
ÎNGHEŢAT
Pentru a îngheța rădăcina de ghimbir, nu este necesar să o curățați și să o tăiați în bucăți. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de o pungă sau un recipient etanș pentru congelator. Cu toate acestea, ghimbirul congelat își pierde proprietățile benefice, dar te va încânta cu gust timp de șase luni.