Connect with us

Nutriție

Ce beneficii și daune pentru organism au condimentele

Adesea, condimentele dau preparatelor și delicateselor tale preferate gustul lor unic. Suntem atat de obisnuiti sa le adaugam in mancare, incat fara condimente ni se pare aproape fara gust. Auzim adesea că multe condimente sunt bune pentru sănătate. Dar este chiar așa? Toate mirodeniile și mirodeniile au un efect pozitiv asupra organismului? Să ne uităm la ce se află în spatele gustului și aromei lor pronunțate și în ce condiții condimentele pot fi potențial periculoase pentru sănătate.

Minta

Este iubit pentru gustul său plăcut răcoritor și se adaugă la multe feluri de mâncare și băuturi. În plus, merită să știți că utilizarea unei cantități mici de mentă are un efect calmant. Este capabil să elibereze stresul și să „vindece” depresia. Acest condiment este folosit pentru a crește pofta de mâncare. Menta conține o serie de vitamine și minerale valoroase. Accelerează metabolismul și întărește sistemul imunitar.

Dar, există o altă față a monedei. O cantitate suficient de mare de mentol continuta in menta poate exacerba gastrita sau ulcerul peptic. Mentolul irită membranele mucoase ale tractului gastrointestinal. În plus, cu utilizare frecventă, poate provoca o reacție alergică. Și, de asemenea, dacă îl adăugați în mod regulat la alimente, puteți obține un efect neplăcut sub formă de tulburări de somn.

Scorțișoara

Un alt favorit printre condimente. Scorțișoara este cel mai frecvent adăugată la produse de patiserie și produse de cofetărie. Are o aromă specifică, dar foarte plăcută. Toate datorită uleiurilor esențiale naturale din compoziție. Persoanele care au probleme cu tensiunea arterială scăzută sunt sfătuite să folosească condimentul pentru a-l normaliza. Scorțișoara întărește, de asemenea, sistemul imunitar și îmbunătățește funcțiile digestive, eliminând organismul de toxine.

Dar înainte de a-l adăuga în dieta ta, asigură-te că nu ai probleme cu ficatul. Faptul este că scorțișoara are un conținut ridicat de substanță activă cumarină, care dă o încărcare semnificativă asupra ficatului. În general, mirodeniile și condimentele orientale sunt utile pentru stomac doar în cantități mici. În caz contrar, pot provoca o sensibilitate crescută a intestinelor și chiar ulcere gastrice.

Nucușoara

Compoziția nucșoarei include complexe minerale (magneziu, calciu, iod etc.), vitamine (șapte vitamine din grupa B etc.) și uleiuri esențiale, care îmbunătățesc foarte mult imunitatea.

Însă definiția „nucului” induce în eroare mulți oameni în ceea ce privește rata de consum al acestui condiment. Beneficiile nucșoarei se pot manifesta doar atunci când este consumată în cantități foarte mici. Dacă mănânci cel puțin câteva „nuci”, poți întâlni astfel de simptome neplăcute precum halucinații, dureri de cap, amețeli, ritm cardiac crescut și lipsă de coordonare și somnolență severă.

Citește alte articole