Desenăm mituri despre mâncare din poveștile mamelor, bunicilor sau doar ale cunoștințelor noastre. Și în alimentație respectăm regulile care nu numai că nu pot fi benefice, ci, dimpotrivă, dăunează sănătății.
Iată cele mai comune concepții greșite despre pericolele și beneficiile anumitor produse.
Este bine să mănânci multe proteine
De fapt, fie că ne place sau nu, în cea mai mare parte, consumăm mai multe proteine în fiecare zi decât ne recomandă experții. Studiile arata ca consumul de produse care contin proteine animale creste riscul de cancer, boli cardiovasculare, diabet, boala Alzheimer. Alimentele vegetale conțin suficiente proteine. Și, dacă o persoană urmează o dietă bazată pe alimente vegetale integrale, primește proteinele zilnice de care are nevoie. Aceasta reprezintă aproximativ 8-10% din caloriile zilnice. Dar principalul avantaj al proteinei din alimentele integrale pe bază de plante este că nu provoacă apariția cancerului și a diferitelor boli cronice.
Pentru ca oasele să fie puternice, trebuie să bei lapte.
Produsele lactate sunt asociate cu calciul, care dă rezistență oaselor. Acest concept a prins rădăcini în multe generații de oameni. Dar cercetările recente ale oamenilor de știință sugerează că consumul de produse lactate, dimpotrivă, crește șansa de fracturi din cauza osteoporozei. Laptele de vacă conține hormoni feminini, colesterol, grăsimi saturate și chiar antibiotice. Acum medicii spun că apariția bolilor de inimă și a cancerului este asociată cu consumul de produse lactate. Iar lipsa de calciu din organism poate fi completată prin consumarea diferitelor tipuri de varză (broccoli, varză albă, varză de Bruxelles), leguminoase.
Este indicat să excludeți carbohidrații din dietă
Mulți oameni dau vina pe apariția excesului de greutate pe carbohidrați. Ei cred în miturile conform cărora alimentele nu ar trebui să conțină carbohidrați din cuvânt. Excluzând alimentele cu carbohidrați, le înlocuim cu proteine și grăsimi animale. Și acest lucru este plin de apariția și dezvoltarea bolilor cronice. Carbohidrații nu sunt la fel în diferite alimente. Acei carbohidrați care sunt foarte procesați (rafinați) sunt destul de dăunători sănătății. Acestea contribuie la creșterea nivelului de trigliceride, la apariția excesului de greutate, la creșterea glicemiei. Sursele complete sănătoase de carbohidrați de care are nevoie organismul sunt alimente precum leguminoasele, legumele, fructele și verdeturile.
Poti consuma indulcitori fara restrictii
Dacă aveți o atitudine negativă față de zahăr ca atare și îl considerați un produs dăunător, trebuie să știți că nici un înlocuitor de zahăr nu este foarte util. Zaharina a fost inventată la sfârșitul secolului al XIX-lea și de atunci înlocuitorii de zahăr au pășit victorios pe planetă. În plus, primul înlocuitor de zahăr sintetic a fost mulțumit că este mai dulce decât un produs natural, mai economic de utilizat. Dar atunci când este încălzit excesiv, conferă amărăciune și poate provoca chiar indigestie. Acum, zaharina este interzisă de la vânzare în mai multe țări. Un alt înlocuitor popular de zahăr este aspartamul. Da, este absolut necaloric și mai dulce decât zahărul natural. Dar atunci când este încălzit, aspartamul poate elibera metanol toxic. Și, de asemenea, alți îndulcitori au dezavantajele lor serioase.
Deserturile marcate cu „scăzut în calorii” sau „fără grăsimi” pe etichetă nu dăunează unei siluete slabe
Brânză degresată? Fara zahar? Mulți oameni cred că, consumând aceste produse, vor rămâne subțiri pentru totdeauna. Cu toate acestea, îndulcitorii, aromele și potențiatorii de aromă care fac parte din deserturi nu sunt mai puțin dăunători pentru sănătate. În plus, este inclus și stereotipul „dacă conținutul de calorii al produsului este mai mic, pot mânca mai mult fără a deteriora”. Drept urmare, nu consumi nici mai puține calorii, ci mai multe. Prin urmare, nu ar trebui să credeți în aceste mituri, precum și să aveți încredere în alimentele marcate „scăzut în calorii”.
Unele fructe și legume pot arde grăsimile
De exemplu, ananasul, grepfrutul, țelina etc. De fapt, nu există alimente în natură care să ajute la arderea grăsimilor. Unele dintre ele nu pot decât să accelereze metabolismul (produse care includ cofeina).
Ouăle sunt bogate în colesterol, ceea ce înseamnă că sunt rele.
Da, gălbenușul unui ou conține mult colesterol, dar nivelul său în sânge nu crește din acest lucru. Consumul de diverse alimente cu o componentă mare din așa-numiții acizi grași saturati poate crește colesterolul din sânge.
Acum știi că alimentele obișnuite pe care le consumăm în fiecare zi nu sunt atât de utile (sau, dimpotrivă, dăunătoare) pe cât se credea anterior. De aceea, miturile despre alimente trebuie spulberate.