Dulce. Un cuvânt al cărui simplu sunet atrage deja în imaginația majorității naturi moarte cu căni mari de ciocolată groasă parfumată, caramel persistent și prăjituri cu cremă. Mulți cred că dulciurile sunt bune pentru creier și înălțătoare – există suficiente argumente. Dar îți poți imagina ce poate face pentru tine renunțarea la zahăr?
Totuși, în același timp, dulceața este un fenomen destul de controversat: cantitatea de dezbatere pe tema „să mănânci sau să nu mănânci?” nu scade și, aparent, nu intenționează să scadă.
Este timpul să ne ocupăm noi de această problemă.
Cantitatea permisă de zahăr
Conform datelor furnizate de Asociația Americană a Inimii (AHA), cantitatea optimă de zahăr pe zi pentru femei este de 25 g (aproximativ 6 lingurițe), pentru bărbați – 38 g (9 lingurițe). Cantitatea de zahăr pentru copii ar trebui să fie limitată la 3-6 lingurițe. (15-25 g).
Atunci când vă planificați mesele, trebuie să luați în considerare și informațiile publicate de OMS. Cantitatea de energie obtinuta din consumul de zahar nu trebuie sa depaseasca 10% pentru un adult. Asta înseamnă că dacă obișnuiești să consumi 2000 kcal pe zi, 25 g de zahăr reprezintă 5% din energie – cifra optimă.
Obținem zahăr din două surse principale:
- În primul rând, din fructe, legume, cereale etc. Un astfel de zahăr este cel mai util și necesar pentru viața normală.
- În al doilea rând, zahărul poate fi găsit în compoziția majorității produselor cumpărate din magazin – sosuri, conserve, fast-food etc. Aceasta include și deserturile tale preferate. Este în astfel de dulciuri în care merită să renunți la zahăr.
Ce se întâmplă dacă depășiți în mod regulat rata admisă pentru o perioadă lungă de timp?
Zahărul contribuie la apariția bolilor
Abuzul de dulciuri poate duce la apariția sindromului metabolic – „cvartetul mortal”:
- hipertensiune;
- obezitatea;
- boală cardiacă ischemică;
- diabet zaharat de tip
Dulcele poate duce la diabet de tip 2.
Pentru a înțelege efectul zahărului asupra organismului, poți fi atent la felul în care te simți imediat după ce ai mâncat o porție mare de ceva dulce. Cele mai frecvente semne includ amețeli și slăbiciune. Dacă o ușoară creștere a glucozei – cum ar fi consumul unei banane sau a unui pumn de fructe uscate – vă poate oferi puterea de a alerga la un maraton, atunci câteva prăjituri cu cremă vă vor duce imediat la etapa finală – respirația grea. Cu cât astfel de necazuri se repetă mai des, cu atât este mai mare șansa de a vă slăbi toate mecanismele de apărare în timp. Atât de mult încât înainte de diabet va exista doar un singur baton de ciocolată.
Zahărul are un efect negativ asupra pielii
Acest lucru se manifestă nu numai în erupții cutanate și acnee: contribuie și la formarea prematură a ridurilor. Această caracteristică este asociată cu colagenul, o proteină conjunctivă responsabilă de elasticitatea pielii. Zahărul se acumulează în colagen, ceea ce reduce elasticitatea.