Nutriție

De ce vrem să ne sărăm mâncarea?

Paleta preferințelor gustative la o persoană se formează sub influența multor factori. De aceea, cu siguranță, nu există oameni care ar avea preferințe gastronomice complet identice. Multe obiceiuri alimentare se formează în timpul copilăriei. Potrivit unor oameni de știință, ce fel de gusturi va prefera o persoană la vârsta adultă este influențată de dieta mamei sale în timpul sarcinii. Schimbările în obiceiurile alimentare pot indica probleme de sănătate și chiar schimbări psihologice. Dar totuși, principalele senzații sunt prezente constant în alimentația noastră: gust acru, dulce, sărat și amar.


Cum trăiau înainte persoanele fără sare?

Utilizarea sării în gătit a început deja în perioada unui proces civilizațional conștient. Dar, dacă sarea este atât de necesară, cum a reușit omenirea să supraviețuiască într-o perioadă în care nu învățase încă să o extragă pentru nevoi culinare? De fapt, clorura de sodiu se găsește în cantități mici într-o varietate de alimente sursă, atât vegetale, cât și animale. Chiar și la un copil, el vine cu lapte de mamă. Prin urmare, omul antic, angajat în cules și vânătoare, a primit destul de puțin necesarul din această substanță.

De ce am ajuns să ne sărăm mâncarea?

Gustul sărat al alimentelor (sau mai degrabă nevoia de el) a apărut odată cu trecerea la o dietă procesată termic, într-un moment în care oamenii au început să folosească focul pentru gătit. Faptul este că în procesul de tratament termic, în cele mai multe cazuri, clorura de sodiu este distrusă. Și, dacă nu se adaugă sare în feluri de mâncare, o persoană va experimenta o lipsă de sare. Acest lucru este plin de probleme de sănătate pe termen lung. Cu toate acestea, excesul său nu aduce prea multe beneficii organismului nostru. Contribuie la hipertensiune arterială și la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Și, de asemenea, consumul excesiv de sare duce la probleme cu oasele și articulațiile. Potrivit diverselor surse, un adult are nevoie de 6-10 g de sare pe zi pentru a regla echilibrul apă-sare, inclusiv sarea care intră în organism cu alimente neprocesate.

Ce poate indica o dependență de sare?

Dacă aveți o nevoie persistentă de alimente sărate, aceasta poate indica prezența bolilor tiroidiene, a hipertensiunii arteriale, precum și a rinitei catarale sau alergice, atunci când mâncarea pare fără gust și doriți să o sărați. Adesea, dorința de a mânca mâncare sărată este cauzată de probleme psihologice pe care o persoană le „apasă”. Sau doar un obicei, dacă mâncărurile condimentate și sărate cu aditivi aromatizanți sunt prezente constant în dietă. Și, de asemenea, dorința de a mânca sărat poate apărea cu pierderea excesivă de apă de către organism. De exemplu, în timpul antrenamentului aerobic intens sau pe vreme caldă, în timpul sarcinii, cu o lipsă de minerale și mai ales de sare în sine (clorura de sodiu), precum și din cauza unui obicei dezvoltat în copilărie.

Citește alte articole

Copyright © 2023 SMI.MD