Nutriție

Sfaturi despre cum să preveniți intoxicațiile alimentare

Vă împărtășim sfaturi importante despre cum să preveniți intoxicațiile alimentare și să rămâneți cu o minte limpede și cu un stomac sănătos.

Sfatul #1

Când cumpărați produse din carne crudă (fie că este vorba de pasăre, vită, porc sau fructe de mare), puneți-le întotdeauna în pungi separate.

Deja in magazin, incepe sa fii atent: asigura-te ca sucul sau sangele lor sa nu ajunga pe restul produselor din cos. Și la frigider, păstrați-le într-un anumit compartiment. Și asigurați-vă că vă spălați mâinile, plăcile de tăiat, blaturile și ustensilele cu săpun și apă fierbinte după ce ați atins carnea crudă. Toate aceste manipulări sunt necesare pentru a preveni intrarea în organism a salmonelei (se găsește adesea în carnea crudă).

Sfatul #2

Verificați întotdeauna data de expirare

Acordați o atenție deosebită datei de fabricație a alimentelor perisabile, precum produsele lactate sau carnea. Nu cumpărați niciodată produse cu un miros ciudat, chiar dacă data de expirare este încă în regulă. De asemenea, evita produsele care au ambalajele oarecum deteriorate (cutii stricate, cutii umflate etc.).

Sfatul #3

Păstrați alimentele la temperatura potrivită

În frigider, este mai bine să setați temperatura sub 5 ° C. Carnele, lactatele, fructele de mare, ouăle, mâncărurile proaspăt preparate etc. revin întotdeauna la frigider după utilizare. Nu lăsați alimente mai mult de una sau două ore într-o cameră cu o temperatură de aproximativ 30 ° C sau mai mult.

Sfatul #4

Spălați-vă mâinile cât mai des posibil

Clătiți sau ștergeți-vă mâinile cu un agent antibacterian ori de câte ori este posibil și, înainte de a mânca, asigurați-vă. Acest lucru vă va proteja de Salmonella sau E. coli, care se transmite ușor prin mâinile murdare. Curățați plăcile de tăiat și blaturile în mod regulat, mai ales după ce au intrat în contact cu carnea crudă, păsările de curte sau peștele. Păstrați bureții de spălat vase curați și înlocuiți frecvent (o dată la una sau două săptămâni). Vasele, precum mâinile, trebuie spălate în apă fierbinte. De asemenea, nu uitați de legume și fructe – spălați-le sub apă caldă și rece. Rareori, dar salmonella poate fi pe ele. Verdeturile pot fi înmuiate după cumpărare timp de 30 de minute în apă rece.

Sfatul #5

Acordați o atenție deosebită pregătirii alimentelor

În primul rând, urmați acest punct când gătiți carnea. Temperatura fierbinte ucide toți germenii și bacteriile dăunătoare. Gătiți carnea și carnea de pasăre la o temperatură minimă de 130°C. Dacă dintr-o dată doriți să folosiți marinada în care a fost carne crudă undeva (de exemplu, pentru sos), asigurați-vă că o aduceți la fierbere înainte de a face acest lucru.

Sfatul #6

Fii selectiv în ceea ce privește ceea ce mănânci la restaurant

Este indicat să refuzați orice mâncare de tip fast-food, în special gătită pe stradă (condițiile de igienă pot să nu fie respectate cu atenție). Acordați întotdeauna atenție umplerii cărnii, ciupercilor și prospețimii legumelor. Atenție la mâncărurile care conțin ouă crude, precum salata Caesar (ouăle crude sunt în sos) sau tartarul.

Sfatul #7

Pentru o călătorie lungă, ar fi bine să aveți un frigider mic la fermă sau un fel de dispozitiv care să mențină o temperatură rece (cel puțin aceleași pachete de gheață). Dacă călătoriți cu mașina, depozitați mâncarea într-o cabină cu aer condiționat, nu într-un portbagaj fierbinte. Asigurați-vă că vă curățați mâinile înainte de a mânca, aceasta este regula numărul 1 pe drum.

Fii mai atent la cultura de consumare a alimentelor, iar intoxicația alimentară nu te va prinde niciodată pe nepregătite. Fii sănătos!

Citește alte articole

Copyright © 2023 SMI.MD