Istoria planetei noastre este plină de mistere uimitoare. Și o viață nu este suficientă pentru a le rezolva. Dar poți să aruncați o privire în gaura cheii ușii, în spatele căreia se ascunde o întreagă lume de secrete surprinzătoare.
1. Păsări Moa
Moa – păsări care nu zburau, care au locuit în Noua Zeelandă și au dispărut în jurul anului 1500, distruse (după una dintre teorii) de către aborigenii maori. În timpul uneia dintre expediții, specialiștii au dat peste o mare parte a labei păsării, care s-a păstrat incredibil de bine.
2. Poarta soarelui, Bolivia
Poarta Soarelui se află în Tiwanaku, un oraș antic și misterios. Unele teorii sugerează că în primul mileniu d.Hr. acesta a fost centrul unei mari imperii. Până în prezent, nu se știe ce înseamnă desenele de pe porți. E posibil ca acestea să aibă o valoare astrologică și astronomică.
3. Complexul Templului Sacsayhuaman, Peru
Acest complex templu impresionează prin fixarea perfectă fără nicio picătură de soluție adezivă (între anumite pietre nu se poate împinge nici măcar o foaie de hârtie) și prin modul în care suprafața fiecărui bloc este lucrată perfect.
4. Grotele Lunyu, China
Grotele au fost scobite în piatră de către oameni – a fost o muncă complexă, în care ar fi trebuit să participe cu siguranță mii de chinezi, dar nu există nicio referință la aceste grote și la modul în care au fost create.
5. Obelisc, Egipt
Obeliscul a început să fie tăiat chiar în stâncă, dar au început să apară fisuri pe el. A fost lăsat neterminat. Dimensiunile sunt pur și simplu uimitoare!
6. Mohenjo Daro (Dealul morților), Pakistan
Deja de mulți ani, arheologii se confruntă cu misterul dispariției acestui oraș. În anul 1922, arheologul indian R. Banarji a descoperit ruine antice pe una dintre insulele râului Ind. Încă de atunci, au apărut întrebări: cum a fost distrus acest mare oraș, unde au dispărut locuitorii săi? Niciunul dintre ele nu a fost explicat prin săpături.
7. Oraș Subacvatic, Insula Yonaguni, Japonia
Complexul a fost descoperit întâmplător de către instructorul de scufundări, Kihachiro Aratake. Acest oraș submarin distruge toate teoriile științifice. Stânca în care a fost săpată a intrat sub apă cam acum 10 000 de ani, adică mult înainte de construcția piramidelor egiptene. Conform concepțiilor moderne ale unor cercetători, în acea epocă îndepărtată oamenii trăiau în peșteri și erau capabili să adune rădăcini comestibile și să vâneze animale sălbatice, dar nu construiau orașe din piatră.
8. Așezarea L ‘ Anse aux Meadows, Canada
Orasul a fost fondat de vikingi acum aproximativ 1000 de ani, ceea ce inseamna ca ei au ajuns in America de Nord mult mai devreme decat sa născut Cristofor Columb.
9. Tuneluri Din Epoca De Piatră
Descoperirea unei rețele extinse de tuneluri subterane (care se întind în toată Europa din Scoția până în Turcia) sugerează că oamenii din Epoca de piatră și-au petrecut zilele nu numai vânând și adunând. Dar scopul real al tunelurilor rămâne încă un mister. Unii cercetători cred că sarcina lor a fost să protejeze oamenii de prădători, alții — că oamenii au călătorit prin acest sistem, protejați de evenimente meteorologice și războaie.
10. Гигантские каменные шары Коста-Рики
Formațiuni misterioase de piatră de formă perfect rotundă intrigă nu numai prin aspectul lor, ci și prin originea și scopul lor de neînțeles. Au fost descoperite pentru prima dată în anii 30 ai secolului XX de muncitorii care curățau jungla pentru plantațiile de banane. Legendele locale spuneau că în interiorul acestor misterioase bile de piatră ar fi ascuns aur. Dar acestea au fost goale.