Connect with us

World

6 tehnologii din viitor pe care le putem utiliza chiar acum

Trăim viața noastră obișnuită, dar viitorul nu doar bate la ușa noastră, ci intră deja. Se pare că dronele sunt deja folosite ca selfie stick-uri, constructorii imprima case întregi pe imprimante, iar o singură jachetă poate proteja împotriva căldurii și a frigului.

1. Modelele de pe podiumurile din întreaga lume sunt deja înlocuite de drone

Pionier în acest domeniu a fost casa de modă italiană Dolce & Gabbana. La început, au prezentat drone cu genți de mână pe podium, iar la una dintre prezentările lor de vară din 2018, au înlocuit complet modelele cu drone care prezentau rochii și alte ținute.

Desigur, momentan acest lucru pare a fi un performance spectaculos și mai mult servește la atragerea atenției publicului răsfățat. Dar cine știe, poate că foarte curând fetele vor înceta să viseze la o carieră în modelling și vor începe să învețe să piloteze dronele.

2. În Japonia se pregătesc să stabilească producția în masă a taxiurilor zburătoare.

Acestea sunt proiecte experimentale, dar dezvoltatorii japonezi nu exclud posibilitatea ca până la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo să poată fi deja călătorit cu un taxi fără pilot. Conform conceptului inventatorilor, mașina zburătoare va ateriza și va decola vertical, iar viteza sa va fi de aproximativ 200 km/h.

Un efect secundar plăcut al acestei invenții ar trebui să fie eliminarea blocajelor rutiere în marile orașe. Sperăm că blocajele vor dispărea complet, iar nu se vor muta la o altitudine de 150 de metri deasupra solului.

3. Constructorii intenționează să printeze cu un printer 3D întregi cartiere rezidențiale.

Primul imobil construit cu ajutorul unei imprimante 3D în America a apărut în statul Texas. Clădirea a fost ridicată în decurs de o zi, iar costurile pentru construirea acesteia s-au ridicat la mai puțin de 4.000 de dolari (acestă sumă este aproape de zece ori mai mică decât cea necesară pentru construirea obișnuită). După această experiență de succes, compania dezvoltatoare a primit aprobarea oficială pentru utilizarea tehnologiei 3D și intenționează acum să înceapă producția în masă a caselor. Se promite un accent major pe țările sărace din America de Sud.

4. Haină universală pentru vreme caldă și rece

O mică echipă internațională de cercetători a inventat un material textil universal din care se poate confecționa îmbrăcăminte potrivită atât pentru vremea caldă, cât și pentru cea rece. Este un material special care reacționează la fluctuațiile de temperatură: în căldură, devine plat și subțire, iar la frig, între firele textile se formează goluri cu aer.

Este remarcabil faptul că proprietarul unei astfel de haine inteligente nu va trebui să facă niciun efort pentru a regla grosimea jachetei sau a hanoracului. Tot procesul are loc autonom, rămâne doar să vă relaxați și să vă bucurați de vremea, indiferent de aceasta.

5. Dronele devin selfie-stickuri

Fotografiile făcute cu drone pot fi deja considerate o formă separată de artă. Dar acum oricine poate face astfel de fotografii: în Italia a fost dezvoltat un mini-quadcopter special pentru selfie-uri. Această mică cameră zburătoare poate fi purtată cu ușurință în buzunar. Se pare că selfie stick-urile obișnuite încep să devină o poveste veche.

6. Persoanele nevăzătoare „văd” opere de artă cu ajutorul unor mănuși speciale.

În primăvara anului 2018, la Praga a fost organizată o expoziție experimentală de sculpturi în realitate virtuală. Principalii vizitatori au fost persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere.

Dezvoltatorii au creat pentru această expoziție copii digitale ale celor mai celebre sculpturi – de la statuia lui David la Venus din Milo. Vizitatorii nevăzători au purtat mănuși speciale, care le-au permis să „atingă” proiecțiile diferitelor obiecte și chiar să „simtă” din ce material este făcută fiecare operă de artă. În fiecare mănușă VR erau 10 dispozitive care, la apropierea de marginea obiectului virtual, declanșau vibrații în anumite părți ale mâinii.

Noua tehnologie urmează să fie utilizată în școlile pentru nevăzători, pentru a oferi copiilor ocazia reală de a „atinge arta”. Problema este că în prezent predarea se face cu ajutorul materialelor auxiliare și a imaginilor tactile, care adesea sunt departe de originale.

Citește alte articole