Connect with us

World

Care sunt semnalele de alarmă de pe etichetele alimentelor

Etichetele produselor alimentare reprezintă întotdeauna o sursă esenţială de informare despre ce te interesează să cumperi de pe rafturile magazinelor. De multe ori, poate că întinzi mâna și iei de pe rafturi unele produse pentru că sunt la ofertă sau pentru că sunt promovate ca fiind sănătoase ori destinate copiilor, și nu te mai gândești să verifici eticheta. Însă o privire atentă asupra listei de ingrediente poate spune contrariul.

Verifică primele ingrediente listate

Ingredientele sunt listate în ordinea descrescătoare a cantităţilor. Primele două-trei ingrediente contează cel mai mult, însă asta nu înseamnă că dacă celelalte sunt prezente în cantitate mai mică pot fi trecute cu vederea.

Alege produse integrale

Când cumperi cereale pentru micul dejun, paste, pâine sau orice produs care are ca ingredient principal cerealele, verifică dacă ingredientele folosite în compoziţia produsului sunt integrale. Produsele din cereale integrale sunt surse mai bune de fibre și alți nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele B, fier, acid folic, seleniu, potasiu și magneziu. 

Evită zahărul şi îndulcitorii artificiali

Atunci când primul ingredient este zahărul sau un înlocuitor, înseamnă că acesta este ingredientul care se găseşte în cea mai mare cantitate în produsul respectiv și este cel mai bine să îl pui la loc pe raft. Uneori, producătorii împart îndulcitorul adăugat în mai multe tipuri, de exemplu, dextroză, fructoză, maltodextrină, glucoză, sirop de porumb etc. Luate separat, se consideră că pot fi puse la finele listei, însă împreună pot depăşi catitatea ingredientului listat primul. Dacă, totuşi, optezi pentru un produs îndulcit, caută să alegi produse care conţin îndulcitori naturali.

Alege produse care să nu conțină grăsimi hidrogenate

Grăsimile hidrogenate şi parţial hidrogenate sunt surse de grăsimi trans, dăunătoare organismului uman, care nu au ce căuta mai ales în alimentaţia copiilor. Mai mult, grăsimile parţial hidrogenate sunt chiar mai periculoase decât cele hidrogenate, având efecte nedorite mai mari asupra vaselor de sânge. Printre alimentele care conțin grăsimi hidrogenate se numără margarina și altele care conțin margarină (produse de patiserie, cornulețe din comerț, fursecuri din comerț etc.).

Evită alimentele cu coloranţi artificiali

Coloranţii artificiali se găsesc într-o varietate largă de alimente, multe dintre ele destinate copiilor, precum: cereale, bomboane, sucuri, snackuri. În lista de ingrediente pot apărea cu denumirea culorii lor sau sub formă de E şi numărul corespunzător substanței folosite. Atenţie la cei 6 coloranţi alimentari consideraţi a fi printre cei mai periculoşi: E102 (tartrazină), E104 (galben de quinoleină), E110 (galben auriu), E122 (carmoizină), E124 (roşu de coşenilă) şi E129 (roşu allura).

Cum să cumperi produse mai sănătoase?

În loc să iei sandvișuri de-a gata, e mai sănătos să cumperi, de exemplu, pâine integrală (sau făină integrală și să faci pâine acasă), brânzeturi și legume proaspete și să faci sandvișurile la domiciliu. În loc să cumperi pizza congelată, pe a cărei etichetă o să regăsești diverși aditivi și grăsimi hidrogenate, mai bine faci acasă un blat sănătos, pe care pui ingrediente simple și gustoase.

Ce mai poți face pentru a alege mai sănătos?

  • Cumpără mai multe legume și fructe proaspete, precum și legume congelate, din care să faci bazele pentru mese, și mai puține conserve.
  • Cumpără leguminoase uscate la vrac, pe care să le fierbi acasă, decât conserve (sau, dacă iei conserve, atenție, din nou, la etichete produselor alimentare).
  • Cumpără lapte simplu, iaurt simplu și brânzeturi simple, nu cu arome și alți aditivi. Dacă îți place să mănânci iaurt cu fructe ca gustare, de exemplu, mai bine iei iaurt simplu și îți pui tu în el câteva bucățele de fructe proaspete și o linguriță de miere.
  • În loc de margarină, alege spre consum grăsimi sănătoase, precum uleiul nerafinat sau presat la rece, pentru salate și mâncăruri gătite, iar pentru a înlocui margarina din sandvișuri, folosește o lingură de humus sau o jumătate de avocado pisat sau, din când în când, 10 grame de unt.

Citește alte articole