Auzi atât de multe despre toate tipurile de pește si fructele de mare încât nu mai știi care sunt mai sănătoase, care este toxic, pe care îl poți consuma în cantități limitate și ce pește poți mânca pe săturate.
Peștele, în sine, este un tip de carne extrem de sănătoasă, însă există câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere pentru a putea alege cel mai potrivit pește pentru tine.
Ce pește de apă dulce poți mânca?
Dintre pestii de apa dulce, cei mai sanatosi sunt bibanul si păstrăvul, în special păstrăv cenușiu. Se hrănesc cu insecte și alte vietați acvatice și sunt mai puțin susceptibile de a conține niveluri ridicate de poluanți dăunători. Mănâncă mai rar pești grași, cum ar fi păstrăvul de lac, sau pești care se hrănesc cu fundul lacurilor și cursurilor de apă, cum ar fi somnul și crapul.
Tonul
Tonul se găsește peste tot, este atât de accesibil încât îl poți cumpăra atât proaspăt, cât și la conservă, și este ușor de gătit în nenumărate feluri. Tonul este bogat în proteine, acizi grași Omega-3 și seleniu, precum și în vitamina A, D, C și B-6. În plus, este un pește moderat din punct de vedere caloric (130 kCal per 100 grame), deci nu îți va da peste cap dieta.
Somonul
Majoritatea tipurilor de somon conțin urme de mercur, așa că ar trebui să limitezi și cantitatea de somon consumată. Două porții pe săptămână este o cantitate suficientă de somon.
Peștele răpitor
În această categorie intră păstrăvul, bibanul, macroul, rechinul, lipanul, știuca, cleanul, etc. Acești pești sunt, de regulă, slabi din punct de vedere caloric și bogați în vitamine, acizi grași Omega-3 și minerale.
Codul
Codul este un pește slab, bogat în nutrienți, are gust ușor și ușor dulce, cu o textură delicată. Uleiul de cod este adesea regăsit în suplimentele alimentare pe bază de Omega-3, datorită aportului său bogat de acizi grași sănătoși. În plus, este foarte gustos, dulce, consistent și versatil în bucătărie, neavând un gust pregnant de pește. În plus, codul este bogat în vitaminele B16 și B12, precum și în vitaminele A, E și C.
Toate tipurile de pește și fructe de mare sunt, în principiu, sănătoase și pot fi consumate fără griji, atât timp cât ai în vedere o dietă echilibrată, bazată pe proteine, fibre, minerale și vitamine. Unele tipuri de pește sunt, într-adevăr, mai recomandate decât altele întrucât sunt mai grase, deci au o cantitate mai mare de acizi grași Omega-3.
Care sunt peștii pe care ar trebui să-i mănânci ocazional?
Pe aceasta lista ar fi pestii precum macroul „rege”, rechinul, peștele spadă. Toate recomandările privind peștele datorate nivelurilor crescute de mercur ar trebui luate în serios, dar si ingestia fibrelor de plastic. Speciile care au mai multe șanse să mănânce plastic pe baza mediului lor, a habitatului și a comportamentului de hrănire sunt rechinii, grouperul și tonul, care vânează alți pești sau organisme marine ca hrană