Connect with us

World

25 lucruri interesante despre Bali

Din ce în ce mai mulți turiști vin în Bali în fiecare an. În același timp, insula nu își pierde individualitatea și puterea mistică. Aici oricine poate deveni milionar și poate cuceri vârful vulcanului; mergi la o sesiune cu un vrăjitor și pariază pe lupte de cocoși; admiră temple neobișnuite și observă viața localnicilor. Am adunat 25 de fapte incredibile despre Bali, care confirmă că „insula zeilor” este unică!

1.

Numele „ Bali ” provine de la cuvântul „balin”, care este tradus din sanscrită ca „erou” sau „om puternic”. Accentul este pus pe prima silabă.

2.

Unde se află Bali ?
Insula face parte din provincia cu același nume din Indonezia. Din sud este spălat de Oceanul Pacific, iar din nord de Marea Bali a Oceanului Indian. Aceasta este una dintre granițele cele mai sudice ale liniei Wallace – o zonă de tranziție între flora și fauna din Asia și Australia.

3.

Bali este situat în emisfera sudică dincolo de ecuator în fusul orar UTC / GMT +8. Insula este separată de Moldova cu 10.000 de kilometri, iar ora din Bali diferă de Moldova cu 5 ore. Când este 12:00 după-amiaza în Bali, este doar 7:00 dimineața in Moldova.

4.

În Bali vei deveni milionar!
Banii în Bali
 sunt numărați în mii, zeci de mii și chiar milioane. Acest lucru se datorează faptului că cursul de schimb al rupiei indoneziene față de dolar este stabil și este de aproximativ 14.000 la 1. Schimbă 100 de dolari și ești milionar!

5.

Indonezienii și locuitorii țărilor vecine numesc Bali „insula zeilor” – „Kahyangan Pulau”. Potrivit credințelor locale, există într-adevăr o mulțime de zei aici. Aproape fiecare casă balineză are propriul templu și fiecare locuitor știe cum să comunice cu reprezentanții lumii invizibile.

6.

În Bali, se practică religia Agama Hindu Dharma . Este un amestec de păgânism, budism și hinduism. Balinezii îi veneră pe zeii principali – Brahma, Vishnu, Shiva și creatorul suprem al tuturor lucrurilor Sang Hyang Vidhi (sau Vidi) Vasa. Dar ei mai cred că anumiți zei controlează forțele naturii, oceanul, furtunile și vulcanii.

7.

În Bali, există un sistem de caste – o versiune mai blândă a celui indian. Anterior, castele erau legate de o profesie. Brahmanii aparțin celor mai înalți , desfășoară activități educaționale și spirituale, mulți dintre ei sunt preoți sau profesori. Kshatriyas dețin funcții guvernamentale, de conducere sau lucrează ca manageri în companii. Vaishyas lucrează în comerț și servicii. Shudras sunt muncitori din greu – ei alcătuiesc majoritatea populației insulei.

8.

Bahasa este una dintre cele mai vorbite limbi din lume. Este principala limbă indoneziană. Este vorbită de toți rezidenții locali, precum și de reprezentanții statelor vecine – un total de peste 200 de milioane de oameni din Asia de Sud-Est.

9.

Pe 25 martie 2020, anul 1942 va veni la Bali .
Această dată este determinată de calendarul lunar indian, care este folosit pe insulă împreună cu cronologia gregoriană familiară europenilor, precum și calendarul javanez-balinez Pavukon.

10.

În Bali, în noaptea de Revelion (Nyepi), nu poți să-ți părăsești casa, să aprinzi focuri și incendii și să folosești telefoanele mobile.
Este sărbătorită în prima lună nouă a primăverii. Această dată cade de obicei în martie sau aprilie. Sărbătoarea durează 4 zile: balinezii efectuează ceremonii rituale de curățare, fac ofrande spiritelor și organizează spectacole de teatru colorate. Punctul culminant al sărbătorii este Nyepi, sau Ziua Tăcerii. Vine după procesiunea de carnaval a demonilor; sensul său religios este de a ascunde și a înșela forțele întunecate. Potrivit legendei, demonii ies din mare, văd că toți locuitorii au părăsit Bali și părăsesc insula pentru tot anul următor.

11.

Gunung Agung sau „ marele munte ” este cel mai mare vulcan din Bali. Înălțimea sa este de 3031 de metri deasupra nivelului mării. La picioare se află „mama tuturor templelor” a insulei Pura Besakih.

12.

Cea mai mare erupție vulcanică din secolul al XX-lea a avut loc în Bali.
În 1963, în timpul ceremoniei rituale Eka Dasa Rudra, care are loc o dată la o sută de ani, vulcanul Agung s-a trezit. Preoții au observat primii activitatea seismică; și-au dat seama că acesta nu era un semn bun și s-au oferit să reprogrameze ceremonia. Dar președintele Sukarno a insistat să o țină. Pe 18 martie, vulcanul a explodat: a distrus mii de case și a ucis zeci de mii de oameni. În același timp, catastrofa nu a afectat templul lui Besakih într-un mod uimitor.

13.

Poligamia este permisă în Bali .
Astfel de familii se găsesc în principal printre reprezentanții castelor superioare. Balinezul poate avea până la patru soții. Adevărat, numai dacă primul soț și-a dat acordul scris. Fără acest document, un bărbat iubitor va ajunge în închisoare.

14.

Veți găsi umbrele multicolore în Bali nu numai pe plajă. Localnicii le numesc „tedung”, care înseamnă „protecție”. Se acoperă de soare și salvează de necazuri și greutăți. Culorile unor astfel de umbrele sunt asociate cu principalii zei din hinduism: roșu – Brahma; verde și negru – Vishnu; alb – Shiva; galben – Sang Yang Vidi Vasa.

15.

Templele marine de pe coasta Bali formează un lanț care se întinde pe întreg perimetrul insulei. Printre cele mai cunoscute se numără Pura Luhur Uluwatu și Pura Tanah Lot. Ei protejează insulele de forțele malefice.

16.

Tinerii din Bali au dinții piliți cu colți și patru incisivi superiori, care seamănă cel mai mult cu dinții animalelor. Balinezii cred că în acest fel o persoană va scăpa de trăsăturile demonice de caracter și va umili cele șase păcate majore: mânie, lăcomie, descurajare, poftă, mândrie și beție. Ceremonia are loc la vârsta de 16-18 ani sau la o nuntă.

17.

La începutul secolului al XX-lea, femeile din Bali mergeau topless . Când europenii au venit pe insulă, acest obicei era considerat indecent.

18.

Metroul va apărea în Bali în 2022.
Guvernul a lansat un proiect care ar trebui să îmbunătățească situația cu transportul public de pe insulă. În general, se plănuiește construirea unui metrou ușor, dar, de exemplu, filiala Aeroport-Kuta poate deveni subterană.

19.

În estul Baliului, o tranziție către un univers paralel este ascunsă . Potrivit legendei, este situat în templul lui Goa Lawah.
Puteți vizita acest templu ca parte a turului nostru – ” Palatele regale din Bali „

20.

Orezul este hrana principală a oamenilor din Bali. Se numește „nasi”, care se traduce prin „mâncare”. Este considerat un dar sacru al zeilor, de aceea apare în toate miturile și legendele locale.

21.

În Bali sunt multe vaci, dar nu dau lapte. Prin urmare, este aproape imposibil să găsești produse lactate proaspete pe piețe. Laptele și brânza se vând doar în supermarketuri – sunt aduse din alte provincii din Indonezia sau din Australia.

22.

Vrăjitoria este comună în Bali .
Magicienii albi ajută să facă față bolilor, să atragă bogăția materială sau să vadă viitorul; iar vrăjitorii întunecați pot trimite o conspirație atât unei singure persoane, cât și întregii sale familii.

23.

Balinezii iubesc dansurile tradiționale : legong, barong și kecak. În ele, locuitorii arată lupta dintre forțele binelui și răului; ajutați participanții și spectatorii să simtă energiile subtile. Urmărește unul dintre aceste spectacole de apus la Templul Saraswati din Ubud sau Pura Uluwatu.

24.

Una dintre cele mai populare distracții ale balinezilor este luptele de cocoși . Luptătorul lor este crescut în aproape fiecare curte: un astfel de cocoș are o dietă specială, sunt îngrijiți și ținuți ca un animal de companie. Luptele au loc în zilele ceremoniilor, precum și în luna plină.

25.

Visele devin realitate în Bali . Vino la Dreamland Beach, pune-ți o dorință, aruncă o monedă în mare și așteaptă. Se va împlini în curând!

Citește alte articole