Connect with us

World

Fantasticile tehnologii care s-au transformat din imaginație literară în realitatea noastră

Buni scriitori de science-fiction inventează lumea viitorului, dar cei geniali o prevăd. Datorită abilității lor de a anticipa dezvoltarea tehnologiei, autorii de science-fiction au prezis apariția internetului, a bombelor atomice, a membrelor bionice și a altor invenții pe care le utilizează omul modern, uneori chiar cu decenii sau secole înainte.

1. „Căști”. Ray Bradbury. „451 de grade Fahrenheit” (1953).

În romanul său distopic „451 de grade Fahrenheit”, Ray Bradbury a descris lumea viitorului, iar una dintre invențiile sale au fost miniaturile „scoici” (pe care soția personajului principal nu le părăsea niciodată), care pot fi considerate un prototip pentru căștile in-ear. Căștile in-ear reale au apărut abia la 26 de ani după publicarea romanului.În același roman, Bradbury descrie televizoare uriașe cu ecran plat, care au înlocuit pereții, și dispozitive asemănătoare bancomatelor.

2. „Apeluri video”. Hugo Gernsback. „Ralph 124C 41+” (1911).

Pe coperta romanului „Ralph 124C 41+”, scris de Hugo Gernsback în 1911, apare una dintre tehnologiile prezise de autor – sesiunea de videoconferință. Acțiunea romanului se desfășoară în anul 2660, iar eroina folosește un dispozitiv portabil numit „telefot”. În timpul publicării, aceasta era considerată pură fantezie, dar astăzi videoconferința este la fel de obișnuită precum un prăjitor de pâine.

Chiar dacă Gernsback nu poate fi numit un scriitor genial, el a pus întotdeauna accentul pe prezentarea cititorilor a lumii viitorului pe baza dezvoltării științei moderne, nu pe furnizarea de plăcere estetică prin limbajul rafinat.

3. Cartelele de credit. Edward Bellamy. O privire retrospectivă (1888)

Primele carduri au apărut în 1962, iar Edward Bellamy a prezis apariția lor în romanul „Looking Backward”, scris în 1888. Acțiunea utopiei socialiste se desfășoară în anul 2000, astfel încât autorul a ghicit și perioada de răspândire a cardurilor.De asemenea, „Looking Backward” descrie pentru prima dată supermarketurile, care pot fi considerate o altă profeție împlinită a lui Bellamy.

4. Antidepresivele. Aldous Huxley. Despre minunata noua lume (1932).

Soma-gram – și nu mai este dramă”, scrie Aldous Huxley în romanul său „Despre minunata noua lume”. Soma este o pastilă pentru ridicarea stării de spirit. Fiecare erou din această antitopie înfricoșător de realistă le ia. Se poate considera că Huxley a prezis nu numai apariția antidepresivelor, dar și a conturat direcția de dezvoltare a farmaceuticii sub sloganul „pentru a fi sănătos, trebuie să luați cu siguranță unele pastile”.

5. Membre bionice. Martin Caidin. Cyborg (1972).

„Cyborg” de Martin Caidin este o poveste despre un om a cărui organe sunt înlocuite cu dispozitive mecanice după o vătămare. Eroul principal primește câteva picioare și brațe înlocuite și chiar și un ochi mecanic implantat. Aceasta este prima descriere completă a membrelor bionice, care sunt utilizate activ astăzi în medicină. Și de la scrierea romanului și până la prima transplantare de succes a unui braț bionic, au mai rămas 41 de ani.

Citește alte articole