World

STUDIU! De ce vrem alimente grase când suntem la dietă?

Una dintre principalele cauze ale obezității constă în consumul de alimente cu densitate calorică mare – grăsimi, dulciuri, alimente de tip fast-food și produse semi-preparate. Oamenii de știință de la Universitatea din Texas au descoperit circuitul din creier care este responsabil cu pofta de grăsimi și alimente bogate în calorii.

Ce spune acest studiu

Cercetătorii de la Universitatea din Texas Medical Branch din Galveston au identificat noi circuite ale creierului care ar putea acţiona ca o frână pentru consumul excesiv de alimente şi pofta de mâncare nesănătoasă.

La șobolanii care au petrecut o lună adoptând o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cercetătorii au inhibat cu succes comportamentele de căutare a alimentelor grase. 

Cercetătorii spun că, atunci când încearcă să slăbească, oamenii se străduiesc adesea să evite alimentele grase, ceea ce în mod ironic crește motivația și pofta pentru aceste alimente și poate duce la supraalimentare. Și mai rău, cu cât cineva se abține mai mult de la alimentele grase, cu atât pofta este mai mare.

Mai multe studii comportamentale au demonstrat că negarea anumitor alimente, cum se întâmplă atunci când se ține o dietă, provoacă o poftă crescută și o motivație pentru acel aliment. Cu toate acestea, mecanismele creierului care duc la acest tip de supraalimentare nu sunt cunoscute. În acest scop, cercetătorii au căutat să afle cum creierul conduce acest comportament potențial dăunător.

De ce mai poftești la alimente grase

Unii oameni tânjesc după grăsimi și alimente grase, deoarece dietele lor conțin foarte puțini acizi grași esențiali. Alții se pot confrunta cu o deficiență de vitamine solubile în grăsimi, în special vitaminele E, D, K și A. În funcție de metabolismul tău, pofta de grăsime poate fi pur și simplu o încercare a organismului de a obține nutrienții de care are nevoie pentru energie susținută. Unii oameni au un metabolism rapid care ard caloriile rapid; acestea sunt persoanele care mănâncă mult, dar care nu se îngrașă. 

Grăsimile și uleiurile conțin nivelurile ridicate de calorii de care acești oameni au nevoie pentru a se simți mulțumiți. Metabolismul poate varia de la o zi la alta sau chiar în momente diferite de-a lungul zilei, așa că nu este neobișnuit ca unii oameni să aibă cerințe diferite de calorii la momente diferite.

Grăsimile fac mâncarea să aibă un gust mai bun

Multe persoane tânjesc după alimentele grase pentru că au gust bun și au o textură și o aromă plăcute. Corpul este configurat din punct de vedere evolutiv să prefere alimentele grase, bogate în calorii, pentru că acestea oferă mai multă energie pentru o perioadă mai lungă de timp. Untul, uleiul, untura și margarina sunt folosite frecvent pentru a adăuga aromă la o varietate de alimente, cum ar fi floricelele și salatele.

Alimentele grase te calmează

Organismului îi ia mai mult pentru a arde caloriile din alimentele grase, care pot stabiliza nivelul zahărului din sânge pentru a calma sentimentele de anxietate și starea de spirit. Multe alimente grase conțin și triptofan, un aminoacid esențial. Creierul tău folosește triptofanul pentru a produce serotonina, neurotransmițătorul responsabil pentru sentimentele de fericire și bunăstare. Serotonina ajută, de asemenea, la reducerea sentimentelor de anxietate.

Citește alte articole

Copyright © 2023 SMI.MD