În fiecare an, arheologii fac descoperiri care ar putea duce la faptul că istoria civilizației va trebui rescrisă. Dar se vorbește puțin despre ele, chiar dacă sunt de mare importanță. Acest lucru este valabil pentru „camerele” subterane misterioase de sub Giza, „piramidele” din Bosnia, ruinele din Arkaim, care este numit „Stonehenge rusesc” sau Gobekli Tepe – un templu din epoca de piatră care a existat înainte ca oamenii să-l inventeze oficial pe Dumnezeu.
Unora li se poate părea că arheologia a scos la iveală tot ce este de descoperit și nu există nimic mai misterios în subteran. Dar nimic nu poate fi mai greșit. O dată la câțiva ani, oamenii de știință dau peste ceva care depășește descoperirea Troiei sau mormântul lui Tutankhamon în semnificația sa. În loc de manuale, multe dintre aceste descoperiri ajung în „sala de așteptare științifică”. Cauză? Potențialul lor poate duce la faptul că istoria va trebui rescrisă.
Ce este sub Giza?
Multe alte secrete ale Egiptului antic sunt îngropate în nisipurile din Sahara. Una dintre cele mai mari se află la câțiva metri sub platoul Giza. De mulți ani, în comunitatea științifică există zvonuri despre un complex subteran care ar putea ascunde comori arheologice unice. Aceste presupuneri nu sunt lipsite de fundament. În 1998 și 2006, un grup de cercetători condus de Abbas Mohammed Abbas a descoperit cu ajutorul radarului de pătrundere în pământ „goluri” subterane situate la o adâncime de 20 m și interconectate printr-o rețea de tuneluri. Cercetătorii au speculat că „camerele” inaccesibile ar putea deține comori neprețuite pentru egiptologi.
Dar existența „catacombelor” din Giza era deja cunoscută înainte. Din înregistrările lui Sir Henry Salt, om de știință și om politic britanic, și Giovanni Caviglia, un aventurier italian, s-a știut că în 1817 au coborât într-un coridor subteran, care, după câteva sute de metri, i-a condus într-o sală din care , ca într-un labirint, următoarele tranziții.
Teoreticienii conspirației susțin că încetineala cu care autoritățile egiptene abordează ceea ce se află sub piramide și Sfinx indică faptul că există ceva acolo despre care lumea nu ar trebui să știe. În plus, „vizirul egiptologiei” – fostul secretar al Înaltului Consiliu al Antichităților, Zaki Havas – este reticent să se pronunțe pe această temă, deși el însuși a dat peste dovezi că sub Giza există niște structuri ascunse. În 1980, în timp ce făcea foraje în imediata apropiere a piramidelor, a descoperit granit roșu, ale cărui zăcăminte nu sunt tipice pentru această zonă. Acest lucru sugerează că există o „camera” la o adâncime de 15 metri sub pământ, în care nimeni nu a intrat încă.
Göbekli Tepe – „Muntele Sfânt” al epocii de piatră
Mulți oameni de știință cred că Göbekli Tepe este cea mai importantă descoperire arheologică din ultimele decenii, deși se vorbește sau se scrie rar despre ea. Sanctuarul neolitic este situat în apropiere de orașul turc Sanliurfa (la granița cu Siria) și a fost explorat doar câteva procente. Stâlpii de piatră de mai multe tone, acoperiți cu simboluri misterioase și înconjurați de metereze masive, au fost creați cu aproximativ 11 mii de ani în urmă, adică înainte de inventarea scrisului, a roții și chiar a agriculturii.
Cine și cum a construit acest templu puternic? Arheologii sugerează că aceasta a necesitat o muncă lungă și bine coordonată de peste cinci sute de oameni. Sanctuarul, presupus folosit de mii de ani, a dispărut în negura istoriei, pentru a reapărea în anii 90 ai secolului trecut. Se spune că un cioban kurd s-a împiedicat accidental de el, care săpa o piatră lustruită din pământ. Un an mai târziu, arheologii conduși de Klaus Schmidt au început lucrările la acest sit.
Ei au găsit, în special, numeroase pietre modelate în litera „T” și acoperite cu imagini cu animale. Acești megaliți au fost instalați într-un „gard” de piatră, în interiorul căruia s-au găsit urme ale ceremoniilor antice. Göbekli Tepe, un loc de pelerinaj preistoric, a arătat că religia și preoții au existat cu mii de ani mai devreme decât este acceptat de știința modernă (au existat chiar și teorii conform cărora a fost inspirația pentru povestea Grădinii Edenului). Cu toate acestea, importanța acestei descoperiri nu este încă pe deplin înțeleasă și doar cercetările ulterioare vor aduce o descoperire. Renumitul arheolog britanic Ian Hodder a declarat că „Göbekli Tepe va schimba totul”.