Adunăm câteva kilograme pe care nu le vrem și, din nefericire, pe care nu mai știm cum să le îndepărtăm. Haideți să vedem, însă, cum am ajuns să le vedem pe cântar!
Sari peste micul dejun
Micul dejun este, fără îndoială, una dintre cele mai importante mese ale zilei. Deși există cercetări limitate care susțin eliminarea micului dejun, există numeroase cercetări care arată faptul că micul dejun este o masă importantă a zilei și parte a unui stil de viață sănătos. În plus, studiile mai vechi arată că persoanele care mănâncă micul dejun tind să aibă obiceiuri mai sănătoase.
Consumul micului dejun în fiecare zi, în special a unuia bogat în proteine, poate crește senzația de sațietate pe parcursul zilei și poate reduce pofta de mâncare, arată un studiu recent 1. Asta înseamnă că vei fi capabil să faci alegeri alimentare sănătoase și să consumi porții adecvate de mâncare mai târziu.
Consumi prea multe proteine
Proteinele sunt nutrienți esențiali pentru oase puternice, mușchi, piele și aproape orice altă parte a corpului și sunt responsabile pentru mii de reacții chimice diferite care ajută ca organismul să funcționeze în parametrii optimi. Dar asta nu înseamnă că mai mult este întotdeauna mai bine.
Consumul de prea multe proteine pentru o perioadă prelungită de timp poate cauza o povară asupra rinichilor, ficatului și oaselor, precum și poate crește riscul de boli de inimă și cancer.
Nu consumi suficiente fibre
O dietă bogată în fibre (fructe, legume, fasole, cereale integrale, nuci și semințe) poate ajuta la pierderea în greutate și la menținerea unei greutăți sănătoase în timp, îmbunătățește sănătatea intestinală și poate reduce chiar și riscul de a dezvolta diabet, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.
Meniul tău zilnic nu este variat
Poate că o porție bună de broccoli fiert nu este chiar printre preferatele tale, însă reține că legumele nu trebuie să lipsească de la nicio masă și că ar trebui să faci tot posibilul ca, în decursul unei zile să mănânci alimente cât mai diverse: legume, lactate, carne.
Mănânci prea des, chiar dacă nu îți este foame
Mănânci necontrolat cantități mari de alimente? Acest lucru se numește mâncat compulsiv și presupune să mănânci multă mâncare, de regulă nesănătoasă, într-un interval de timp scurt.
Sunt și oameni care mănâncă atunci când se simt supărați, furioși, stresați, triști, singuri sau speriați. Iar pentru alții, cina este doar începutul mesei lor de noapte. Nu este nimic în neregulă cu o gustare sănătoasă, cum ar fi fructele sau pâinea integrală de grâu cu puțin unt de arahide la câteva ore după cină. Cu toate acestea, mâncatul pe timp de noapte devine o problemă gravă atunci când consumi cantități mari de alimente sau alimente bogate în grăsimi saturate, sodiu și calorii, cum ar fi prăjituri, chipsuri, înghețată etc.
Nu citești etichetele produselor pe care le cumperi
Un studiu a arătat că persoanele care citesc eticheta cu informații nutriționale înainte de a cumpăra un produs au, în medie, cu patru kilograme mai puțin decât persoanele care nu o fac.
Iei gustări înainte de cină
Știi cât îți este de foame până se face ora la care ajungi acasă de a serviciu. Și nu de puține ori, mănânci orice ai la îndemână, fie că este o gustare sănătoasă, fie că nu. Din păcate, această greșeală te costă. Dacă îți este foame în timp ce gătești, mai bine ronțăi câteva legume crude.
Lucrezi de acasă
În locuință sunteți doar tu și frigiderul – și nimeni nu se uită. Pentru că nu ai ședințe sau activități structurate, poți să verifici un mail, să pui hainele în mașina de spălat, să te joci cu câinele sau cu pisica sau să iei din frigider o gustare (sau două ori patru). Încearcă să ții un jurnal al activităților tale zilnice, inclusiv fiecare moment în care te ridici de la birou să mănânci. Sunt șanse destul de mari să observi cât de des faci excese alimentare. Dacă tot simți nevoia să iei o gustare, mai bine mănâncă la masa din bucătărie. Și nu face nimic altceva în acest timp.